- en del af Odsherred Kommune

"Mad & Meninger" skal styrke fællesskab og lokaldemokrati

ons, 08/26/2015 - 16:47 -- mads

Mandag den 31. august 2015 i Kulturhus og Bibliotek Aksen i Asnæs bliver startskud for samtalekøkkenet ”Mad & Meninger”.

Lokaldemokratiudvalget i Odsherred er i gang med en række demokratiske eksperimenter, der skal styrke lokaldemokratiet og fællesskabet i Odsherred. Inspireret af Århus’ arbejde med medborgerskab, inviterer udvalget nu aktive odsinge til samtalekøkkenet Mad & Meninger. Det sker i samarbejde med Social- og Forebyggelsesudvalget og Kultur- og Folkeoplysningsudvalget.

Mad & Meninger er 25 sammenskudsgilder, der foregår i september. Hvert sammenskudsgilde får en kurv med lokale råvarer for 400 kr. af Lokaldemokratiudvalget (og splejser om resten, hvis det er nødvendigt.)

Under middagen diskuterer man frivillighed, fællesskab og lokalsamfundets finurligheder – og man kommer med bud på, hvilke rammer der skal være for aktive borgere i Odsherred.

Alle foreninger, lokalsamfund og frivilliggrupper inviteres til Kick off-arrangement i Aksen mandag den 31. august 2015 kl. 19-21. Odsherred Teater vil fortælle om arbejdet med frivillige, der vil være workshop, information om sammenskudsgilderne og kaffe og kage.

Hvorfor Mad & Meninger?

De tre udvalg (Lokaldemokratiudvalget, Social- og forebyggelsesudvalget og Kultur- og folkeoplysningsudvalget) ønsker i fællesskab at formulere en ”Rammeplan for Aktive Borgere i Odsherred.” Og det skal folk være med til.

Formand for Lokaldemokratiudvalget i Odsherred, Vagn Ytte Larsen, udtaler:

- Som formand for Lokaldemokratudvalget synes jeg, det er kanon spændende med nye måder at inddrage befolkningen på, før der skabes en politisk beslutning. Mad og meninger er en blandt flere måder, vi skal skabe grundlaget for rammerne for aktive borgere og frivillige i Odsherred.

Formand for Social- og Forebyggelsesudvalget, Arne Mikkelsen, siger:

- Det matcher klart nogle af de tanker, der er omkring Geopark-projektet. Friske lokale råvarer, socialt element og opfordring til deltagelse, bredt engagerende, stole på egne kræfter. Det er et stærkt element, som er med til at sætte skub i udviklingen af vores herred.
 
- Mandag den 31. august bliver en spændende aften. Heldigvis blandt mange spændende dage og aftner i vores Odsherred. Vi vil udvikling gennem sammenhold og det at løfte i fællesskab. Hvor svært kan det være.

Formand for Kultur- og folkeoplysningsudvalget, Søren With, er sikker på, ”at der vil komme mange spændende samtaler henover middagsbordene. Kultur- og folkeoplysningsudvalget ser i det hele taget med interesse på dette spændende projekt, og glæder sig over at følge udviklingen gennem hele Odsherred.”

F​akta

Mad & Meninger er

 • 25 sammenskudsgilder med 8-20 deltagere hvert sted
 • Samtaler om det gode lokalsamfund, om frivillighed og rammerne for at være aktive borgere i Odsherred
 • Aktive odsinge er mennesker, som er frivilligt engageret i foreninger, bevægelser og sportsklubber, lokalområder, bylaug, landsbyer og sommerhusområder
 • medborgerhuse, festivaler, kultur- og naturprojekter
 • Odsherreds liv og fællesskab

Rammer

 • 25 sammenskudsgilde-værter kan få en kurv med lokale råvarer for 400 kr.
 • Alle middage afvikles i september 2015Middagen holdes i værtens private hjem, alternativt i et større fælleslokale
 • Kort referat af meningerne afleveres til Lokaldemokratiudvalget bagefter
 • Opsamling af meningerne diskuteres i fællesskab til en workshop lørdag den 7. november 2015 på Den Rytmiske Højskole i Jyderup ved Vig
 • Mad & Meninger kulminerer i en ”Rammeplan for aktive borgere i Odsherred”, som vedtages i byrådet i december

Værter

 • Hvis man gerne vil være vært for et sammenskudgilde, skal man komme til kick off mandag den 31. august kl. 19 i Aksen og høre hvad det går ud på.
 • Vi vil gerne have værter, der repræsenterer forenings-, lokal- og frivilliglivet bredt i hele Odsherred.
 • Når man melder sig som vært, skal man fortælle, hvem man vil invitere, og hvilke interesseområder, gruppen repræsenterer.
 • Hvis der er flere end 25 tilmeldte værter, vil vi forsøge om nogle kan slå sig sammen.
 • Værterne får madkurv og spørgsmålskort udleveret dagen før middagen og har ansvaret for at indsende svarene efterfølgende.
 • Værterne sørger for, at repræsentanter fra middagen møder op til workshop på Den rytmiske Højskole den 7. november.

Kick Off mandag den 31. august kl. 19 i Aksen, biblioteket i Asnæs

Program:

19.00              Velkommen ved formand Vagn Ytte Larsen, Søren With og Arne Mikkelsen

19.10              Odsherred Teater og de frivillige

19.30              Introduktion til Mad & Meninger v. Anne-Marie Donslund

19.40              Kaffe og kage

19.50              Spørge-Jørgen Workshop: Hvilke spørgsmål skal vi stille til middagene?

20.30              Opsamling på workshops v. Holger Petersen

20.45              Sådan bliver du vært for et sammenskudsgilde v. Donslund

20.55              Farvel og tak ved Vagn Ytte, Søren With og Arne Mikkelsen